Újévi köszöntő 2023 - Összefogással értéket teremtünk

Újévi köszöntő 2023 - Összefogással értéket teremtünk

A környezetet, amiben élünk és dolgozunk, nem választjuk, de a perspektívánkat és a döntéseinket igen. A világhoz való hozzáállásunk a mi választásunk. Számomra ez a legfőbb tanulsága 2022-nek, az évnek, amelyben vállalatok korábban soha nem látott módon, önként vállaltak magukra súlyos anyagi veszteséggel járó szankciókat, hogy egy háborús helyzetben kiálljanak az értékeik mellett, ezáltal új korszakot nyitva a felelős vállalati magatartás terén.

3 éve szinte folyamatos a krízishelyzet: először a covid, majd az újkeletű energiaválság, az ukrajnai háború és a magas inflációt hozó gazdasági környezet. Nehéz időkben is van lehetőségünk, hogy megválasszuk a látásmódunkat és a meglássuk a lehetőséget. Az elmúlt évek igazi győztesei azok, akik elkötelezettek az értékek megőrzése mellett, akik megragadják az önmagukon túlmutató, hosszú távú érdekeket szolgáló jó lehetőségeket. Jó látni a pozitív példákat a HBLF tagvállalatainál is.

Mindig van lehetőségünk az ÉRTÉKEINK mentén cselekedni és a pozitív változásért tenni.

Romaster program 2021-22-es tanévében 18 vállalat és 49 mentor támogatása mellett 44 hátrányos helyzetű roma fiatalt segítettünk céljai elérésében; közülük 6-an érettségiztek, 6-an diplomát szereztek, és többen folytatják tanulmányaikat. A számok mögötti egyéni történetekkel találkozunk – fantasztikus érzés volt ünnepelni a Shell mentoráltjának cum laude diplomáját, és örülni az elhelyezkedésének.

nemzetközi HBLF XMentor programban 2022-ben is azt adtuk, ami vezetőként a legértékesebb erőforrásunk: az időnket. A jövő női vezetőinek fejlődését támogató programmal hozzájárulunk egy olyan világhoz, amelyben a vezetőség visszatükrözi a társadalmunk összetételét. Ezt a célt támogatta az „Adjunk a nőknek is végtelen lehetőséget” kampányunk is, amelyhez 100 CEO csatlakozott vállalásával. Utcai plakátokon is megjelentünk és a kapcsolódó médiakampány közel 7 milliós elérésén keresztül sikerült a téma, és nem mellesleg a HBLF láthatóságát is növelnünk.

Tovább nőtt a Sokszínűségi Karta aláíróinak száma, uniós szinten a 2. legnagyobb aktivitást sikerült elérnünk májusban a Sokszínűségi Hónap 56 programjával. A stratégiát már a HBLF Sokszínűségi Karta új Tanácsadó Testülete is támogatja. Megnövekedett a nevezések száma az idei Sokszínűségi Díjakra. A 2022-es HBLF évzáró és kartaaláíró ceremónián az újonnan alapított Sokszínűségi Leadership egyéni díjat is átadtuk, elismerve, hogy a felelős vállalati magatartás messze túlmutat a vállalati rövid távú célokon, hogy a változásért, a befogadás előmozdításáért a vezetők tehetnek a legtöbbet, és mindannyian tanulhatunk a példaképektől.

A nagyszabású rendezvényeink közül a Pénzügyi Csúcsot és a 30. Jubileumi Gálát szeretném kiemelni, amelyeket magas szintű kormányzati képviselet és nagylétszámú vállalati részvétel mellett tartottuk meg. A pénzügyi csúcs Magyarország helyét értékelte a globális világban, a gálán pedig – építve az elmúlt 30 év értékeire és eredményeire – a JÖVŐ MINDENKIÉ stratégiánkra helyeztük a hangsúlyt.

2022-ben nagy érdeklődésre tartó eseményeket szervezett a CEO Fórum, a NŐ Fórum, valamint a HR, Környezetvédelmi és Etikai munkacsoportok! Nagyon örülünk, hogy számos tagvállalatunk értékesen tartja a kapcsolódást ezeken a csatornákon keresztül is.

A 30. életévét betöltött HBLF-ben a stratégiánkkal és programjainkkal olyan környezet fejlődését szeretnék támogatni, amelyben a JÖVŐ MINDENKIÉ!
 
2023-ban kiemelt ügyünk lesz a „Women on Board” téma: a HBLF XMentor Executive program elindításával és CEO-k szerepvállalásával is szeretnénk tagvállalataink és a gazdasági szféra segítségére lenni az új uniós irányelvekre való felkészülésben.

Foglalkozni fogunk a digitalizációval: a HBLF Digitális platform célja egy olyan ökoszisztéma létrehozása, ahol egymást és a magyar gazdaság szereplőit segítve gyorsíthatjuk a digitális átállást, javítva a kis- és középvállalatok versenyképességét.

Harmadik fókuszpontunk a fenntartható, etikus gazdasági működés támogatása. Az etikai munkacsoportunk szervezésében a HBLF 2023. évi első programjának keretében az új Integritás Hatóság vezetőjével találkozunk. Folytatjuk a munkát a 2021-ben megkezdett vállalati Kiállás/Speak up kultúra témájában is.

Önállóan egy-egy szervezet nem lenne képes olyan messzire gyűrűző hatást kiváltani, mint amilyenre együtt képesek vagyunk. Az összefogásunkban erő van, programjaink időszerű, fontos kérdésekre összpontosítanak, az vezérel bennünket, hogy értéket teremtsünk – az új, potenciális tagvállalatoktól érkező megkeresések kapcsán és más gazdasági szereplőktől is rendszeresen hallom ezeket a megerősítő észrevételeket. 2022-ben 28%-kal növekedett a tagvállalataink száma, rendezvényeink iránt nem csak a tagvállalataink érdeklődnek. A legaktívabb online fórumunkon, a Linkedin-en már közel 2500-an követnek minket, a követők számát tekintve a top civil szervezetek között van a HBLF. Kövessenek bennünket 2023-ban is!  Hungarian Business Leaders Forum: Overview | LinkedIn

Szeretném KÖSZÖNETemet kifejezni a HBLF munkatársainak, az Elnökségnek és tagvállalatainknak a pozitív energiákért és közös munkáért!

2023-ban is invitálok minél több vezetőt és szervezetet, hogy megtalálja a kapcsolódást HBLF értékeivel és programjaival. Együtt messzebbre jutunk.

Eredményes Újévet kívánok minden partnerünknek!

Üdvözlettel,
Istenesné Solti Andrea
Elnök - HBLF