A Hungarian Business Leaders Forum (továbbiakban: HBLF) 30 éve a felelős vállalatirányítás iránt elkötelezett hazai és nemzetközi vállalkozásokat, vezető üzletembereket és elismert szakértőket tömörítő non-profit szervezet. A tagvállalatokon túl a hazai vállalkozások is önálló és közös erőfeszítéseket tesznek a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés terén. Ennek a gyakorlatnak az elismerésére és az eredmények bemutatására a HBLF 2000-ben megalapította az „Üzleti Élet a Környezetért” környezetvédelmi díjat (továbbiakban: Díj).

A nyílt pályázati kiírásban meghirdetett Díj azon szervezetnek ítélhető oda, amelynek környezetvédelem iránti elkötelezettsége kimagasló, illetve tevékenységéhez viszonyított környezetvédelmi és gazdasági teljesítménye példaértékű és környezetünk védelme érdekében a kiírást megelőző és az aktuális években konkrét projektet valósított meg. A projekt természetesen egy hosszú távú folyamat részegysége is lehet, amennyiben elkülönített eredménye jól kimutatható.

A Díj odaítélésével az Alapító a környezetvédelem fontosságának hangsúlyozását, a fenntartható fejlődés gondolatának népszerűsítését, a környezettudatos vállalatirányítást, valamint ezzel összefüggésben az éghajlatváltozás elleni fellépést kívánja elősegíteni.

A Díj a környezetvédelemben közvetve és közvetlenül kiemelkedő szerepet vállalók számára lehetőséget kínál az elért eredmények szélesebb körű megismertetéséhez.